Hästarna


Putte badar i Ljusnan


Foto: Chonny Skoglund-Ljusnan

Putte & Ann påväg mot en
seger i Ljusnanhoppets
1,35 Ackumulatorhoppnin
g

 

 

 

 

 

Disput 'Putte'

1986 e: Dobrock u: Madolle ue: Marcus. 166 cm. Uppf: Tysk imp.
Köptes 1993 av Ann från Christine Widholm, Vendelsö.

Putte mitt allt!
Så härlig, snäll och allsidig häst, som alltid är glad. Han älskar att äta, galoppera fort, hoppa, gosa och bada! I den ordningen..

"-Jag kan allt, och när jag galopperar och hoppar så nästan flyger jag fram. Förr hoppade vi mest, men när BRS invigde terrängbanan så sa matte att vi skulle prova det, då tycket jag inte att det va så kul, det var lite läskigt att springa iväg från dom andra. Men sen blev det mer fälttävlan, både -99 och -00 vann vi Fälttävlans DM i MSV B. Då sprang jag tokfort! Två Lag-SM har vi också varit med på, -98 i Sämsholm och -99 i Boxholm.

En av dom tuffaste, och roligaste tävlingarna var en 3-dagarstävling i på JSM, Hästivalen i Gävle -00. 3-dagars rids bara i samband med mästerskap, och innebär många moment, första dagen dressyr, andra dagen steepelchase, distansritt och terräng momenten, och sista dagen banhoppning. Där fick vi en fin placering.

Ibland brukar jag stegra mej och gnägga lite när vi står i startfållan, då ser alla brudarna att det är min tur. Matte brukar mest skratta och undra hur gammal jag är egentligen..? Vad menar hon?

Vi vann Hälsinge Cupen i dressyr -00, fast att rida dressyr tycker jag är ungefär lika kul som att se på målarfärg som torkar.

Nu har jag fyllt 26 år, säger matte, men jag vet inte vad det är för skillnad mot att vara fem? Nu försöker jag uppfostra unghästarna på gården, dom har fått lära sig att jag går ut först, äter först och kliar mej på dom så mycket jag vill, ibland ramlar dom nästan omkull, men jag kallar det balansträning.

De senaste åren har jag bara fått följa med på några småtävlingar, men i fjol fick jag följa med på invigningen av Åsarnas nya fina terrängbana. Då vann jag huntingen med en halv minut tillgodo på 2:an, Dilba kom bara fyra, så jag sa åt henne att hon måste springa lite fortare och inte glo så mycket på publiken och så, hon skulle försöka tänka på det nästa gång."

Nu har jag slutat tävla, men min nya kariär är minst lika kul. Nu är jag Pappa på heltid. Eftersom jag är rätt barnslig så älskar jag att leka med fölen. I sommar har jag tagit hand om två arabföl och Dilbas lilla "Draken" stona har tyckt det varit bra med lite egentid.

 


Äntligen är han hemma igen...

 

 

 

Dior D-O

2008 F: Cartier M: Dilba MF: Just Luke MFF: Warpath (GB) xx mff:Sovereign Path (GB) xx. mmf: Mansingh (USA) xx. 170 cm. Uppf: A. Zewgren & A. Hedberg

Dior D-O föddes här på gården, och var redan från början en riktig liten sötnos. Jag hade lite beslutsångest på namnet.. Hästarna som föds på gården ska ju heta på "D" velade mellan Dior (fiffigt då pappan heter Cartier) å Dragon som lät lite fränt, då menade jag att det var som i drake, men sen insåg jag att det fanns en viss risk att han på tävlingar skulle bli kallad Dragon, som i en krydda.. inte riktigt lika fränt kke.

Han var på Nytorp på fölbete och blev kvar där fram till 3-årstestet. Det gjorde vi i Högbo och det var Ann som visade. "Lillkillen" har dragit iväg och blivit 170 cm, tur att han är lika snäll som stor :) Nu har vi satt igång och tränat lite mer, dressyr för Ia Jonsson och hoppar för Gaby. Känns jättebra, tur han inte fattat hur stor han är...å liten matte är..

Det är svettigt att tävla..

Dilba laddar inför sin första Hunting
Långnäs Parken, Bollnäs -04

Dilba & Ann, Åsarna RK -05

 

Dilba TILL SALU !

Dilba har placeringar tom Lätt fälttävlan, LB dressyr och 110 hoppning, startad 115.
Är just nu inte i tävlingskondition. Snäll att lasta, sko och klippa.
Dock ingen nybörjarhäst. Säljer pga tidsbrist. Kontakta Ann 070-3727110

1998 f: Just Luke m: Pathhead (GB) xx, mf: Warpath (GB) xx mff:Sovereign Path (GB) xx. mmf: Mansingh (USA) xx. 163 cm.
Imp Scottland. Uppf: Marie McIntyre.

Dilba är en snygg tjej, det tycker hon själv också.. Hon är väldigt lugn, snäll och kärleksfull, men precis tvärtemot att rida, för det är ju så kul! Benen, ja hela kroppen, blir så full i spring, och då glömmer hon liksom bort att matte är med...oopps..

"-Jag flyttade hit när jag var två, och då fick jag börja träna till treårstestet, det var löshoppningen som var roligast. Ibland sprang jag så fort så jag nästan gjorde en vurp i kurvan. På testet hoppade jag 135 cm och fick 7-8 i hoppningen.

När jag var fyra, -02 så fick jag ett föl, Dharma D-O, den sommaren gick vi på Nytorp och käkade gräs. Sen sa matte att jag skulle bli fälttävlanshäst, men vi började med hopp- och dressyrtävlingar.

Påsken -05 var jag jättesjuk, och orkade inte äta och dricka någonting på flera dagar, matte satt med mig i boxen nästan hela tiden. Dom trodde jag skulle dö. Så den sommaren tog jag det lugnt.Vi började träna igen och i oktober vann vi den första 1,0 m hoppning på BRS.

Så var vi till Åsarna på Hunting, och då blev jag 4:a. Putte va med, men jag hoppas vi åker själv nästa gång. Jag vill faktiskt stå och sova och vila mellan tävlingarna, men han gnäggar hela tiden så man får ont i öronen, och så ska han stressa och titta på brudarna hela tiden. Hörde nått om att han vann där uppe.

Jag har varit med på fälttävlan också, men då tyckte matte att jag skulle springa ensam ut i skogen, är det sant? Jag ville inte, men sen har vi pratat om det och nu har jag provat det. Det var faktiskt rätt kul, vi ska visst göra mer sådant till sommaren."

I juni -07 betäcktes Dilba igen, den här gången med Cartier, så sista april -08 föddes hingsten, han ska heta Dior D-O eller Dragon, så nu kallas han Draken.Sommarmeating i Avesta, fyra placeringar

 

 

 


Porsh på Blommeröd utställningen

 

 

 

Porsh ox

2008 F: CW Rih (DE) M: Panoria MF: Etman (PL)
Uppf: Anita Hedberg

Porsh är född här på gården, mamman Panoria hade vi leasat för att ta föl. Hon har gått internationella utställningar, så sommaren -11 gjorde vi slag i saken och Porsh fick pröva på livet som fotomodell. Hon gick Turbo Star, Blommeröd, Bollerup, och Riksutställningen. Flera placeringar och ett mittuppslag i tidningen Ljusnan.

För Ann, som var chafför, var detta en helt ny värld, långtifrån svett och lera som jag är van på fälttävlan. I denna värld dricker man skumpa och klär sig fiiint..

 

 

 

 Kamille, med handlern Susanne Uhlén

 

 

 

Kamille ox TILL SALU ! Pga tidsbrist

2008 F: Don Bull M: Karmela MF: Positiv
Uppf: Anita Hedberg

Kamille är oxå uppfödd på Daniel-Olsgården, sommaren 2008 fick vi tre föl!
Mamman Kamille var då i Anitas ägo, men såldes sedan. Kamille gick sommaren -11 både Turbo Star och Riksutställningen med fina resultat.

Inridning påbörjad, sadelvan och tömkörd. Regelbundet avmaskad, vaccinerad och verkad. Har pass och är chippad.

 

 

 

 


Dharma D-O 125 hoppning Sundsvall

 

Dharmas första hopp!

 

Dharma D-O SÅLD 2010

2002 f: Sir Caletto m: Dilba mf: Just Luke ff:: Sandro. ca 162 cm.
520 kg (april -06) Uppf: A. Zewgren & A. Hedberg

Dharma är otroligt nyfiken, pigg och glad. Hon är väldigt hjälpsam, med allt, laga hagar, mocka, fylla vatten och städa upp mat.

"- Jag föddes här på gården tidigt på morgonen den 21 april -02. Båda mina mattar var med och tittade på. Den sommaren var jag med mamma Dilba, mormor Pathhead och morbror Nytorps Zackiro 'Zacke' på fölbete på Nytorp, Arbrå.

På hösten samma år gjorde vi fölmönstringen på SORF. Jag fick blev klass 1 med 46 p, och Zacke Klass 2 med 44 p. Zackes pappa heter Sack 907.

-05 var jag till Gävle RS på treårstestet. Det var jättekul. Jag hoppade 135 cm och fick 8-9 i hoppningen, 45 p totalt, och Klass 1. Matte red, och då sa dom att jag var trevlig och okomplicerad! Men då sa matte:"Hade någon trott det för en månad sen?" Då skrattade dom bara...

-07 fick jag börja tävla lite, det var jätte kul. Det gick så bra att matte anmälde mig till 5-årschampionatet i fälttävlan. Men i juni rullade jag fast i boxen, och fastnade med benet, så sen måste jag vila hela säsongen.

-08 red vi några 1m hoppningar och debutant fälttävlan, det gick rätt bra, men den här sommaren rullade jag i hagen å trasslade in mig i staketet, så jag fick ont i ryggen. Matte såg inge glad ut, å sa att jag var en riktig klantmaja.

-10 gick Dharma några 125 hoppningar och var anmäld till 130, men såldes i den vevan till Karin Karlsson i Gävle. 2012 sålds hon till Henrik Karlsson, eftersom Karin slutat tävla. Henrik & Dharma D-O har börjat tävla lite nu. Lycka till säger vi på Daniel-Olsgården!

 

 

 

Dilbas rumpa...


 

 

Karmela ox SÅLD 2009

2004 f: Positiv ox m: Karmla ox mf: Damocles ox
ca 115 cm. Uppf: Ulla Björklin

Karmela, eller 'Karamellen' som vi säger när vi retas...kom hit från uppfödaren. Hon är döpt efter frun i TV serien Sopranos. Det bästa hon vet är att spela trumma med vattenhinkarna i hagen.

"-Jag växte upp på en lösdrift med en massa andra hästar, och i början tyckte jag det var läskigt med alla människor här. På kvällarna försökte dom fånga mig och stänga in mig i stallet.

Vi brukade leka en jätterolig lek, dom försökte kroka fast ett rep under hakan på mej...och precis när dom skulle knäppa fast det så sprang jag iväg. Det var en jätte kul! Fast matte skrattade bara ibland. Nu har vi slutat med den, istället är vi ute på promenad efter vägen. Det finns jätte många saker att titta på och det är jättestora vattenpölar. Kan man drunkna i dom? Putte säger att man inte gör det, men han är ju mycket större. Han håller nu på och lär mig allt han kan, och det tar tid."

I juli -07 betäcktes Karmela med arabhingsten.
Såldes 2009 till familjen Marie Hedberg

 

 

Gårdens andra djur


Izis 6 veckor gammal, juli -06
Tyvärr försvann Izis den sommaren

 

 


Zorro sommaren -06