Myt & Historia


Paddock med hinderbana.

Regnbågen över Kyrkbyn

 

Daniel-Olsgårdens historia

Här kommer citat från en tavla med gårdens historik:

"Det fanns tydligen två hemmansnummer på Åkern i slutet av 1600- talet (nr 5 och 6) Man ser dels om bonden Anders Jonsson från Åkern som var kyrkvärd i Hanebo1681-86. Sedan fanns bonden Jöns Olofsson med dottern Anna Jönsdotter och måg Per Persson, som övertog 5:1. Hemmansdelarna slogs tydligen ihop senare. Hemmanet var då starkt förfallet, de sista åren hade det varit osått och husen alldeles nerfallna.
Lars Hanelius köpte gården 1678 och rustade upp den och bodde där med Sara till Lars dog 170, och Sara sålde gården till Jean Fostadius och hans son Lars, som sålde den vidare till Pehr Thölin 1854. Han ägde gården och drev handel och gästgiveri i Kyrkbyn med wärdshus, och även postutlämning, till han sålde hemmanet till bonden och nämndemannen Daniel Olsson och hans hustru Kristina Olsdotter.
Daniel ville rusta upp alltsammans här i Kyrkbyn bla. lät han bygga en helt ny ståtlig huvudbyggnad 1873 som finns kvar än idag. "Daniel-Ols" övertogs sedan av Lars Eriksson, med hustru Helena Kristina. Efter Lars död på 1940 talet drevs hemmanet som sterbhus av syskonen Ingeborg och Erik Eriksson som båda var ogifta".

Daniel-Olsgården köptes 1991 av Kjell och Margaretha Ohlsson som rustade gården och drev restaurang, de sålde 1997. Idag driver Ann Zewgren och Lars Englund hästgård och stuguthyrning på Daniel-Ols.

 

 

 

Regnbåge över Hårgaberget

 

 

 

Hårgaberget

Från gården har vi utsikt över mytomspunna Hårgaberget, där myten och Hårgalåten utspelade sig. Som en hyllning till detta dansas Hälsinge Hambon, med invigning och dansstart på Hårgaäng.

Hälsingehambon dansas varje år i början av juli.
Årets dans går av stapeln den 8:e
Här kan du även lyssna på Hårgalåten!

 

Läs mer om Hårga - en Hälsingesägnen

 


Hårgalåten

Spelmannen tog fioln ur lådan,
å höjde stråken upp mot söndagssolens morgonkula,
då blev det fart på Hårgafolket, de glömde Gud å hela världen.

Dansen gick på äng och backar, högt upp på Hårgaåsens topp.
Man slet ut båd skor och klackar, aldrig fick man på dansen stopp.

Varifrån kommer du som spelar? Säg vem har lärt dig detta spel det vilda galna. Stannar du inte brister hjärtat, å Gud bevare han har bockfot.

Klockorna hade ringt i dalen, å där gick far å mor å bror till Sockenkyrkan, var kan nu Hårgas ungdom vara, å herre Gud, de dansar ännu!

Dansen gick till Hårgalåten högt upp på Hårgaåsens topp,
Man har inte långt till gråten, dansar nu sönder själ och kropp.

Hejda din stråke spelman innan, vi dansar liv å själ å alla ben ur kroppen,
Nej, inte slutar han sin dans förens de allesammans faller döda...

 

Invigningen på Hårgaäng 2005. På bilden Bosse Larsson med partner.

 


    Norrlandsporten


    Hårgaberget


    Staffan


 

 

"På klövjestigar genom Ödmården"
av Anders Woxberg

I boken finns många intressanta sagor och sägner berättade, och på sidan 147 berättas om Hannas skatt, och på sidan efter är en bild på Daniel-Olsgården, med kyrkan i bakgrunden, gårdens gamla fastighetsbeteckning var 'Åkern'

Boken kan köpas på Kilafors Herrgård och Helins Bokhandel i Bollnäs.

Ur boken, sidan 147:
"...Nära den plats där hanebo kyrka idag står, slog sig en gång i tiden en mycket rik man ner. Han hette Hannas. Det förnämnsta i hans rikedom var en järnkista och den, den innehöll de ädlaste metaller, sas det. När Hannas slagit sig ner i byn, odlade han upp åkern som fick namn efter husbonden - "Hannåkern". Vid ett tillfälle beslöt Hannas att gräva ner sin skatt kista i åkern och det sägs att den blev kvar...